T Ford

Technische gegevens

Merk: Ford

Type: T

Kenteken:

Bouwjaar: 1924

In dienst: 1924

Korps: Buren

Opbouw: van der Ploeg

Eigenaar: Particulier

Het verhaal achter de T Ford

Het Gemeentebestuur van Buren [GD] heeft in 1923 besloten om een Automobielbrandweerspuit aan te schaffen. In die tijd waren er nog niet veel opbouwers van Automobielbrandweerspuiten. Dus ging de gemeente op zoek naar een leverancier. Die heeft men gevonden en wel de Naamloze Vennootschap Machinefabriek J. & H. W. van der Ploeg.

Deze firma had vestigingen in Apeldoorn en in Leeuwarden. Na overleg is gekozen voor een Ford TT als chassis. Er zijn twee types Ford en wel de T Ford als personenwagen uitvoering met cardan aandrijving en de Ford TT als vrachtwagen uitvoering met een wormwiel aandrijving. Omdat er ook een pomp op het voertuig moest komen heeft men aanpassingen moeten doen. Zo moest er een versnellingsbak worden ingebouwd en een PTO om de pomp te kunnen aandrijven. Maar daar de Firma van der Ploeg reeds meerdere Automobielbrandspuiten had gemaakt was dat geen probleem. Ook leverden zij diverse handkarren voorzien van slangen en soms ook een pomp, aangedreven door een motor, en ander brandweer materiaal.

De Automobielbrandspuit is in 1924 overgedragen aan de Gemeente Buren. We weten echter niet hoe lang hij daar in dienst is geweest. Vermoedelijk is hij na zijn diens tijd in Buren verkocht aan een bedrijfsbrandweer. Welk bedrijf en hoe lang het voertuig daar is geweest weten we niet. Bij aankoop van de TT Ford in 1985 was deze voorzien van een aanhanger die gemaakt was van een handkar met pomp aangedreven door de motor.

In 1985 heeft de huidige eigenaar op een veiling 2 brandweer voertuigen gekocht. Een Ford 600 van de Gemeente Bellingwedde (nu eigendom van het Brandweermuseum) en de TT Ford van Gemeente Buren. De bedoeling was om deze voertuigen op te knappen maar door tijd gebrek is daar nooit iets van gekomen. Zo hebben ze daar ruim 30 jaar in de boerenschuur gestaan.

In 2015 was er een Oldtimerbeurs in de Bloemenveiling in Eelde. Aan de huidige eigenaar is toen gevraagd of de TT Ford naar de beurs mocht. Hij heeft daar gestaan naast een nieuw brandweervoertuig van een opbouwer uit Hoogeveen. Dit om de mensen te laten zien wat in bijna 100 jaar is veranderd. Op de beurs werd de eigenaar enthousiast geworden en vond het toch beter dat de TT Ford in het Brandweermuseum een plaats kreeg dan weer terug gezet in zijn schuur. De Ford TT is toen rechtstreeks van de beurs naar het Brandweermuseum gegaan.

De TT Ford op de aanhanger op weg naar het Brandweermuseum