Nieuws 2017

Ludieke afscheid voor Oetra Gopal

Oetra Gopal neemt bloemstuk in ontvangst van Marc Bakker

Vrijdag 29 december 2017 hebben wij op een leuke en ludieke manier afscheid genomen van Wethouder Oetra Gopal.

Met 4 voertuigen zijn we met de leden en een mooi bloemstuk naar haar huis in Sappemeer gereden met zwaailichten en sirene aan.

Oetra Gopal die van niks wist was erg verbaasd dat er in eens 4 oude brandweervoertuigen bij haar voor de deur stonden.

Het bloemstuk is aangeboden namens de HBVV.

Wij wensen Oetra heel veel geluk met haar nieuwe baan.

Brandweerman voor een dag

Brandweerman BAS op de foto met Brandweerman SAM

De vierjarige Bas uit Pekela heeft zaterdag de dag van zijn leven gehad bij de brandweer in Hoogezand. Bas werd zaterdagochtend verrast toen er plotseling een brandweerauto bij hem de straat in kwam rijden om hem en zijn moeder op te halen in het kader van een wensvervulling door Make-A-Wish Nederland en de VR Groningen. De brandweerauto bracht hem naar de brandweerkazerne in Hoogezand waar hij door de vrijwilligers een rondleiding kreeg en vervolgens met de boot ging varen.

Na het eten van een patatje kreeg hij een pieper die niet veel later ook ging vanwege een ‘brand’ bij brandweermuseum Sappemeer daar vondt ook de kerstmarkt plaats. Daar aangekomen bluste hij zijn eerste brand van de dag. Na het blussen ontmoete Bas ook nog Brandweerman Sam waar hij ook even mee op de foto ging. Na een kort rondje op de kerstmarkt werd hij opnieuw verrast door de kerstman die verschillende cadeautjes voor hem had. Na het uitpakken van de vele cadeautjes vertrok Bas samen met een aantal brandweervrijwilligers naar de kazerne waar hij opnieuw een brand mocht blussen.

Kerstmarkt 2017

Een paar honderd mensen hebben zaterdag de kerstmarkt bij ons in het  brandweermuseum in Sappemeer bezocht. Dit jaar vond de kerstmarkt voor de derde keer plaats tussen de oude voertuigen van de Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen.

Een 34 tal kramen waren gevuld met divers (kerst) decoraties, kaarten, brocante, lego, glas in lood enz.

We kunnen weer terug kijken op een zeer geslaagde kerstmarkt.

 

Oldtimer weekend Eelde

Zaterdag en Zondag zijn we met de Bedford, Ford F350 en de De Soto naar het oldtimer weekend in Eelde geweest.

Beide dagen is het lekker druk geweest met bezoekers en geinteresseerden die onze voertuigen hebben bekeken. In totaal waren er 11 brandweer voertuigen aanwezig.

We kunnen terug kijken op geslaagd oldtimerweekend.

Brandweermuseum vervoert Zwarte Pieten

Zaterdag 18 november heeft Sinterklaas weer voet aan wal gezet in Hoogezand - Sappemeer.

Voor het eerst sinds jaren kwam sinterklaas en de zwarte pieten zaterdagmiddag aan in de haven van Martenshoek. Voorgaande jaren koos de sint voor de haven van Sappemeer maar zaterdagmiddag om 12.00 uur voer de pakjesboot de haven van Martenshoek binnen waar vele kinderen en burgemeester Peter de Jonge van de gemeente Hoogezand Sappemeer hem stonden op te wachten.

Brandweermuseum Sappemeer heeft dit jaar 4 voertuigen beschikbaar gesteld om de zwarte pieten te kunnen vervoeren naar de diverse winkel centra in de gemeente Hoogezand - Sappemeer.

4 mijl 4 you

De voertuigen na afloop op de Vismarkt in Groningen.

Zaterdag avond 7 oktober zijn we met 4 voertuigen naar Haren geweest. Hier werdt het startsein voor de 4 mijl 4 you gegeven.

Op deze avond word de 4 mijl gewandeld, gefietst oid. Er waren 3 verschillende groepen.

1 langzame groep

2 snel wanderlaars

3 fietsers en skaters ed.

Bij groep 1 reed de Magirus mee, bij groep 2 reed de Mercedes en de Ford mee en groep 3 de Bedford. We hebben een hele leuke gezellige avond gehad.

Ook onze aanwezigheid werdt zeer op prijs gesteld door zowel de deelnemers maar ook de organisatie die ons heeft uitgenodigd.

Sweatchster Brandweer Festival

Zaterdag 8 juli zijn we met de 4 voertuigen naar Beesterzwaag geweest.

Brandweer Beesterzwaag was de organisator van dit evenement wat een groot succes was.

Er waren diverse demonstratie van Timber TEAM Stihl met kloof bijlen en motorketting zagen, er was ook een hele mooie grote kettingzaag die maarliefts 65 PK heeft en de ketting draait met een snelheid van 300 km/p rond. Wat een ding zeg...

Ook de brandweer gaf diverse demonstratie's waaronder, vlam in de pan, auto knippen, je kon met een hoogwerker alles van bovenaf bekijken, de Crashtender van Leeuwarden was aanwezig.

Wij waren aanwezig met de Magirus, Ford F 350 en de Bedford aanwezig en Marc met zijn Mowag, er waren nog een paar andere oldtimers.

Het was een leuk en gezellige dag.

Nieuw leven voor Austin Bellenwagen

Wilt u de restauratie volgen en van alles op de hoogte blijven van de restauratie van  de Bellenwagen?

Kijk dan in het menu even onder menuknop Bellenwagen hoe u op de hoogte kan blijven.

Opendag brandweer Finsterwolde

Links de Bedford en rechts de Mowag van Marc.

Zaterdag 24 jui zijn we met de Bedford en nog 7 andere oldtimers naar de opendag van Brandweer Finsterwolde geweest.

De opendag was groots opgezet, er waren demonstraties bij de brandweerkazerne, duik demonstraties in het zwembad 100 meter verder op en diverse demo's op de pakreerplaats van het zwembad waar ook de oldtimers, Prorail, de Politie, Amblunce aanwezig waren.

Ondanks het wat slechte weer is de opendag goed beozht en hebben we een gezellige dag gehad.

Buitenspeelmiddag in Sappemeer

Woensdag 14 juni was weer het jaarlijks buitenspeelmiddag evenement in Sappemeer.

Dit jaar werdt het georganiseerd aan de Croonhoven in Sappemeer door buurtvereniging Boswijk en de Vosholen.

Ook was de HBVV met 2 voertuigen weer van de partij om de waterglijbaan te voorzien van water, de Magirus heeft de hele middag goed gewerkt om water op de glijbaan te pompen. Ook hebben we de straatwaterkanon de hele middag laten spuiten.

Honderden kinderen hebben de buitenspeelmiddag bezocht en hebben erg genoten van alle activiteiten en luchtkussens.

Kennisfestival in brandweermuseum

Waterstraal bij de ingang.

Donderdag 8 juni was er een kennisfestival georginseerd door de Midden-Groningse Uitdaging, Steunpunt Vrijwiliggerswerk en Vrijwiliggers College in samenwerking met het brandweermuseum.

Deze middag waren er 70 personen, ondernemers en mensen van sportclub, stichtingen en verenigingen bij elkaar om contacten en ideeen te wisselen om elkaar te kunnen helpen met een gesloten portomenee.

Het kennisfestival was erg spectaculair en verassend, alles was bedacht door theatergroep Auth&thiek uit Zandeweer.

1 van de vele leuke iedeen was dat men bij binnenkomst onder een waterstraal door moest lopen, hier hebben wij de Chevrolet ladderwagen en de Magirus Deutz voor gebruikt. Men kreeg wel een regenjas of paraplu mee.

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde middag/ avond.

Startsein voor restauratie bellenwagen

Jaap Nienhuis en Oetra Gopal draaien de wielmoeren los.

Dinsdag 6 jui is het starsein gegeven voor de restauratie van de Austin Bellenwagen.

Door het losdraaien van twee banden hebben oud weerman en brandweerman Jaap Nienhuis en wethoudster Oetra Gopal van de gemeente Hoogezand Sappemeer dinsdagavond het startsein gegeven voor de restauratie van de Austin K2 Bellenwagen.

De bellenwagen is in de jaren 50 gebruikt bij de brandweer in Hoogezand om personeel op de plaats van bestemming te krijgen. Zaterdag 23 januari 2016 heeft de HBVV de auto opgehaald uit Scheemda waar het voertuig al 35 jaar in een zeecontainer zat. De restauratie van de Austin K2 gaat ongeveer twee jaar duren.

Van Bergen dag

Een paar honderd mensen hebben zaterdag de open dag van brandweermuseum HBVV in Sappemeer bezocht. De open dag stond in het teken van brandspuitenfabriek van Bergen, Berwi en Ziegler brandweertechniek. 

De bezoekers konden deze dag zien wat voor materieel er vroeger door van Bergen uit Midwolda en Heiligerlee en Berwi uit Winschoten is gemaakt en wat er nu nog steeds wordt gemaakt door Ziegler uit Winschoten.

Andries van Bergen hebben we deze dag ook mogen begroeten en hij en zijn vrouw hebben heel erg genoten, " dit hebben we nog nooit gezien zoveel van Bergen, Berwi en Ziegler materieel bij elkaar" aldus Andries van Bergen. Wiebe Klijnstra was met Radio Noord aanwezig.

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagde dag.

 

 

HBVV speelt voor pakket bezorger

Zaterdagavond moest de Bedford met spoed uitrukken naar de Lutherse Kerkstraat in Sappemeer om een pakketje af te leveren.

Het pakketje was bestemd voor Edgar Viszer die 25 jaar vrijwilliger is bij de oranjemarkt van Sappemeer.

Edgar kreeg namens alle leden van de Oranjemarkt een mooi bos bloemen een een plaquette.

Nieuw voertuig voor Museum

Dinsdag 14 maart 2017 heeft de HBVV een Commer R 541 in bruikleen gekregen.

De Commer heeft dienst gedaan bij de brandweer Ommen en is in 1954 gebouwd bij van Bergen in Heiligerlee.

Dinsdag 28 maart 2017 heeft de HBVV het voertuig geschonken gekregen van de eigenaar.

 

Nieuwsgierig?? Kom dan zaterdag 1 april langs bij het brandweermuseum. De koffie is klaar.

Donatie van VSB Fonds

We hebben van de VSB Fonds een donatie gekregen voor ons nieuw project "nieuw leven voor de Austin K2 Bellenwagen"

De donatie kunnen wij goed gebruiken want de Bellenwagen is echt toe aan restauratie. Hij heeft 30 jaar in een zee container gestaan en al die tijd in onderdelen. De vorige eigenaar Dhr. Lesterhuis uit Scheemda heeft de Bellenwagen ook gekocht zo als wij die van hem hebben overgenomen in onderdelen. (Zie foto's hieronder)

De restauratie start op dinsdag 6 juni 2017.

De Austin nog in de container.
Alle onderdelen liggen achterin.
Zo moet de bellenwagen er straks ook uit komen te zien.