Nieuws 2016

Kerstmarkt groot succes

Zaterdag 10 december was er een gezellige kerstmarkt in het brandweermuseum in Sappemeer.

Marc Bakker is zeer te vrede over de verloop van de Kerstmarkt. “ we kunnen terug kijken op een weer zeer geslaagde en druk bezochte kerstmarkt ”.

 Dit is de 2e keer dat de kerstmarkt op deze manier werd georganiseerd. Dit jaar is de kerstmarkt gegroeid van 17 kramen naar 28 kramen. “Dit is ook wel het maximale wat we aan kramen kwijt kunnen “ aldus Marc Bakker.  

Ook de standhouders en bezoekers hadden lovende woorden over de organisatie, de locatie, de catering en het live muziek van Yentel Maxime tijdens de Kerstmarkt in het brandweermuseum. 

Dit jaar hebben wij samen gewerkt met stichting verkeersondersteuning uit Hoogezand, zij hebben het verkeer in goede banen geleid, bezoekers netjes gewezen naar de parkeerplaats die beschikbaar is gesteld door een buurt bewoner aan de Kleinemeersterstraat.

Radio Noord verslaggever Marcel Nieuwenweg met het programma Noord op Stee was van 10:00 uur tot 12:00 uur aanwezig om leden van het brandweermuseum, standhouders en bezoekers te interviewen over de stichting en de kerstmarkt.

Namens het brandweermuseum wil ik onze bezoekers, standhouders, stichting verkeersondersteuning, Yentel Maxime, de geluidsman, Radio Noord, de media en onze vrijwilligers bedanken voor deze geweldige kerstmarkt.

Wilt u volgend jaar ook op de kerstmarkt staan? Stuur dan een mail naar info@hbvvhs.nl of neem contact op met Marc Bakker 0651826079

Oldtimer weekend Eelde

Zaterdag 26 en zondag 27 november was er weer een oldtimer weekend in de bloemenveiling in Eelde.

Ook de HBVV was met 4 voertuigen aanwezig; T Ford, Ford F 350, De Soto en de Magirus, verder stonden er nog 18 andere voertuigen.

Het was net als vorig jaar weer een mooi weekend met veel geinterseerde mensen. De organisatie was ook zeer tevreden over de totaal aantal bezoekers en standhouders.

HBVV rijdt mee tijdens intocht H-S

Zaterdag 19 november 2016 heeft de HBVV 2 voertuigen uitgeleend aan 2 zwarte pieten die bij de brandweer zitten van de club van Sinterklaas, de Ford F 350 en de De Soto reden met de intocht van Sinterklaas mee. Ook de Mowag van Marc was uit geleend aan Marc zijn grote brandweer vriend die op de Mowag mocht rijden.

Burgemeester Peter de Jonge heeft zaterdagochtend sinterklaas en de zwarte pieten welkom geheten in Hoogezand Sappemeer. Tegen 10.10 uur vaarde de boot met aanboord een als sinterklaas verkleedde zwarte piet de haven van Sappemeer binnen. De pieterklaas vertelde de burgemeester dat sinterklaas niet op zijn kamer aanwezig was en daarom besloot om zich te verkleden als Sinterklaas om de kinderen die in de haven te wachten stonden te verwelkomen. Niet veel later kwam de 'echte' sinterklaas vanuit de Noorderstraat aanlopen en werd alsnog door de burgemeester ontvangen. Na handjes geschut te hebben van de kinderen vertrok de sint naar het winkelcentrum in Sappemeer in een mooie oldtimer van JAC verhuur.

Sinterklaas intocht Annerveenschekanaal

Zaterdag 19 november 2016 was de Magirus aanwezig bij de sinterklaas intocht in Annerveenschekanaal.

"Elk jaar probeert het Jeugdwerk Annerveensche kanaal op een ludieke wijze Sinterklaas en zijn Pieten binnen te halen.

Dit jaar met een historische Jeep-autospuit uit het dorp en een Tankautospuit van het brandweermuseum Sappemeer.

Waar  echter geen rekening mee gehouden was dat de Sint een grote man is; daarom paste hij, met zijn meiter op, niet onder het ladderrek van de Jeep en ook niet in de cabine van de Magirus.

Noodgedwongen moest de Sint voor zijn rijtoer door het dorp toen plaatsnemen op een historische DEUTZ tractor

De 12 pieten hadden het reuze naar hun zin op de TAS en de Willy jeep.

Sinterklaas in Westerbroek

Zaterdag 12 november 2016 is sinterklaas met zijn zwarte pieten weer naar Westerbroek gekomen.

Sinterklaas was rond 14.30 uur bij buurthuis Allemanshuus.

De Ford F350 heeft een aantal pieten afgeleverd en ook een aantal cadeua's voor de kinderen.

30 oldtimers bij Brandweermuseum

Zondag 16 oktober 2016 is Oldtimerclub de Hondsrug te gast geweest bij het brandweermuseum.

Er waren zo'n 30 oldtimers en 68 perzonen aanwezig van oldtimerclub de Hondsrug. Ook vele geintreseerden hebben zondag de 16e een kijkje genomen in het museum en hebben ook de oldtimers bewonderd.

Dhr Kremer uit 2 Exloermond is in het bezit van een Opel Blitz brandweerauto en hij kwam spontaan aan zetten met de vraag mag ik mijn oldtimer hier neerzetten? Uiteraard mag dat. hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Wij kijken terug op een zeer geslaagde en drukke middag.

Dag van de Groninger geschiedenis

Zaterdag 8 oktober 2016 zijn we met 2 voertuigen aanwezig geweest bij de dag van de Groninger geschiedenis.

De 30ste editie van de Dag van de Groninger Geschiedenis was weer een groot succes. Enkele duizenden bezoekers hebben genoten van een veelzijdig programma. Eén van de hoogtepunten was de uitreiking van de scriptieprijs.

Op het programma van het gratis festival stonden onder meer 23 lezingen, 14 muziekoptredens en voorstellingen, 10 rondleidingen en stadwandelingen en 10 historische vaar- en voertuigen. De informatiemarkt brak dit jaar alle records met maar liefst 59 stands van historische verenigingen en musea.

Tijdens deze Dag van de Groninger Geschiedenis werd voor het eerst de Scriptieprijs Groninger Geschiedenis uitgereikt. De juryprijs en de publieksprijs zijn beide gewonnen door Björn Quanjer, voor zijn scriptie ‘De fiets in Groningen: Een studie naar het fietsgebruik, de beeldvorming en de politieke besluitvorming rondom de fiets in Groningen 1885-1935.’

De Dag van de Groninger Geschiedenis werd georganiseerd door RHC Groninger Archieven, het Huis van de Groninger Cultuur, het Gronings Audiovisueel Archief, Cultuurhistorische vereniging Stad en Lande, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het Groninger Museum,  Groninger Forum Bibliotheek en GHD Ubbo Emmius.

( Bron Dag van de Groninger geschiedenis )

Opendag brandweer Stad.

Zaterdag 17 september 2016 zijn wij met 2 voertuigen naar d opendag van brandweer Stad. geweest.

De paar duizend bezoekers konden op de opendag de voertuigen van de stad bekijken maar er waren ook verschillende demonstratie's, informatie over brandveilig leven en een 'bioscoop' waar video's over de brandweer konden worden gezien.

Brandweerman Sam hebben wij ook meegenomen en dat was een groot succes. Heel veel kinderen zijn op de foto geweest of hebben een handje geschud met brandweerman Sam.

Opendag brandweer Lemmer

Zaterdag 3 september 2016 zijn we met de Ford F 350, de Mowag en brandweerfiets en de International van Reinier naar de opendag van brandweer Lemmer geweest.

We zijn tegen 8:45 uur vertrokken richting Boerakker om daar Reinier met de International op te pikken en gezamelijk naar lemmer te rijden. na ongeveer 1 uur rijden zijn we aangekomen in Lemmer.

We hebben een leuke gezellige dag gehad. Brandweer Lemmer bedankt.

Gronings ontzet

Zaterdag 27 augustus 2016 was de HBVV aanwezig in Groningen tijdens Groningen ontzet.

De HBVV was met 3 voertuigen; de Ford F 350, De Soto 1956 en de Magirus Deutz 1964 aanwezig.

in totaal waren er 6 oude brandweerauto en de bosbrandweer uit Niebert was aanwzig met 2 mooie amerikaanse ladderwagens.

Wij hebben ook 2 demonstratie's gegeven met de straatwaterkanon.

Midsummer parade in Westerbork

Zondag 31 juli 2016 zijn we met de Ford F350, de Mowag met brandweerfiets van Marc en een International brandweerauto van Reinier naar Westerbork geweest.

Voor de 1e keer werd hier een Midsummer parade georganiseerd door de dorpsvereniging.

De opzet was erg leuk, gezellig gezelschap van Dennis, Elsiena, Marc, Natasja, Reinier en Ina.

Zondag morgen zijn we rond 9:15 uur vertrokken van het brandweermuseum en hebben een mooie toeritsche route gereden naar Westerbork.

Bruiloft rijden met De Soto

Donderdag 7 juli mocht Marc Bakker met de De Soto 2 leuke dames rijden tijdens hun bruiloft.

Simone en Manuela hebben elkaar het JA woord gegegeven in het gemeentehuis van Hoogezand - Sappemeer.

Marc heeft Simone en Manuela van huis opgehaald en naar het gemeentehuis gebracht, daarna zijn we naar het Fraeylemabos geweest om foto's te maken en tot slot naar de feest locatie in Hellum.

De dames hebben genoten van de dag en ik ook.

Heeft u ook trouwplannen maar nog geen vervoer? neem contact op met Marc Bakker op 0651826079 of info@hbvvhs.nl

Visje kopen in Termunterzijl

Zondag 10 juli zijn we met de Ford en de Mowag met brandweerfiets van Marc naar de oldtimershow in Termunterzijl geweest.

Bij de oldtimershow was ook een braderie. Het was een erg mooie en drukke dag.

Vespa club op bezoek

Zaterdag 25 juni was de Vespa club op bezoek bij ons museum.

De Vespa club had vandaag haar jaarlijkse rondrit. zo'n 20 leden van de club reden mee en hebben een bezoekje gebracht aan het museum.

 

Jaarmarkt Woldwijck

Zaterdag 25 juni was de HBVV met 2 voertuigen aanwezig op de jaarmarkt aan de Zuiderkroon in Hoogezand.

Er was een waren markt met zo'n 40 kramen, men kon pony rijden, kruidboog schieten een rondrit in een koets maken. Ook was er een kunstenaar die mooie figuren uit een boomstam zaagt met een motorkettingzaag.

Helaas was de markt om 18:00 afgelopen door de regen. Maar verder was het een leuke middag.

HBVV aanwezig bij jeugdbrandweer wedstrijden

Op zaterdag 18 juni strijden in Hoogezand-Sappemeer 38 jeugdbrandweerkorpsen uit heel Nederland om een plek in de finale. Iedereen is welkom. De jeugdbrandweer en vrijwilligers van brandweerkorps Hoogezand organiseren deze landelijke halve finale, die plaatsvindt op drie verschillende locaties in Hoogezand.

De HBVV was deze dag aanwezig bij de brandweer kazerne met de Ford. Ook was voor de jeugdbrandweer wedstrijden het museum geopend.

De jeugdbrandweer van Geldermalsen, Lelystad (team rood) en Neerijnen zijn de grote winnaars van de brandweerwedstrijden die zaterdag werden gehouden in Hoogezand. De wedstrijden werden gespeeld bij QEW Engineerd Rubber, in het leegstaand kantoorgebouw van Jalema en aan de achterzijde van het gemeentehuis. De deelnemers streden op de drie banen voor een plaats in de finale die zaterdag 24 september en 1 oktober (afhankelijk van de baan) worden gespeeld en moesten daarvoor bij de beste vijf eindigen.

 

Feuerwerh treffen in Hesel

Links; Reinier, Natasja, Ina, Trijn, Jurry, Dennis en Marc.

Zondag 12 juni zijn we naar Hesel in Duitsland geweest. Hero Koppert onze duitse vriend had ons uitgenodigd om langs te komen.

We zijn met de Ford F350 van de HBVV de Mowag van Marc Bakker en een International van Reinier naar hesel geweest.

Het was een mooie dag, vele oude brandweerauto's, redelijk weer en erg gezellig.

Buitenspeel middag in Sappemeer

Woensdag 8 juni zijn we aanwezig geweest op de buitenspeel middag op de Klinker in Sappemeer.

Wij hebben samen met de Magirus gezorgt dat de buikglijbaan voorzien werd van water.

Over een lengte van 240 meter hebben wij slangen uitgerold. De Magirus is wel met pensioen maar werken doet hij ook nog prima.

We hadden ook onze schuim blus aanhanger meegenomen en die hebben we mooi kunnen proberen, deze heeft de hele middag water gespoten.

Magirus op toneel

De HBVV werkt mee aan een toneelstuk van toneelvereniging Spek om Spinnen. De voorstellingen werden gegeven op donderdag 2 t/m zaterdag 4 juni 2016 in Nuis.

Het verhaal: Reuring op de Coendersbos.

Reuring op de Coendersbos speelt zich af in de late jaren ’60, in Nuis, op camping De Coendersbos. Deze wordt gerund door Gea. Zij wordt hierbij geholpen door een bejaarde broer en zus en in de vakanties door haar zoon en dochter. De camping is erg in trek. Ouderen komen er voor de rust en de ruimte, jongeren vanwege de soepele campingregels. Gea’s zus Jeanet heeft in haar tienerjaren afschuwelijke dingen uitgehaald en daarmee haar ouders en zus onherstelbaar veel pijn en verdriet bezorgd. Twintig jaar geleden is ze zelfs met de noorderzon vertrokken. Als ze plotseling weer op de camping verschijnt zorgt dat natuurlijk voor veel reuring.

De HBVV is gevraagd omdat er vlam in de pan ontstaat en dat moet geblust worden. De Magirus is van 1963 en past mooi bij de tijd waar het verhaal zich afspeelt.

 

112 Groningendag

De 112 Groningendag in de Martiniplaza in Groningen was zaterdag zeer geslaagd. Na een eerste schatting kwamen er zo`n 13000 bezoekers op af, ongeveer 40% was kind. Een dag voor jong en oud bleek dus te kloppen.

Om 10 uur gingen zaterdagmorgen de deuren open van het Martiniplaza. Al voor de opening stonden er vele mensen voor de ingang te wachten. Om 10:45 is na een toespraak van Koos Poelma, Martin Nuver, Jan Beets en de burgemeester het lintje doorgeknipt waarna de 112Groningen dag officieel geopend was. Al snel liepen beide hallen en het buitenterrein vol met bezoekers.

De HBVV was ook aanwezig met de Ford F 350 en de Mowag W 200 van Marc Bakker.(www.mowag.nl)

 

Donateurdag bij busmuseum

Zaterdag 9 april 2016 was er bij het busmuseum in Hoogezand een donateursdag georganiseerd.

Ook de HBVV was met de De Soto en Ford F 350 aanwezig, Marc Bakker had ook zijn  brandweerfiets mee genomen.

Het Nationaal Busmuseum Hoogezand was zeer te spreken over het aantal bezoekers die die dag een kijken hebben genomen bij en in het busmuseum.

 

NL DOET 2016

Zaterdag 12 maart 2016 heeft de HBVV mee gedaan aan de landelijke actie dag NL Doet.

Dennis Bakker, Wiebe Lantinga, Nick de Vries (kleinzoon Wiebe), Johan Eleveld, Freek Fictorie en Marc Bakker hebben samen met familie Iersel hard gewerkt om diverse klussen te doen in en rondom het Brandweer Museum. (Familie Iersel had zich aangemeld als vrijwilliger om te helpen).

Welke klussen hebben wij gedaan;

  1. Bestrating aangelgd,
  2. Regentonnen plaatsen
  3. Voorgevel museum rood geverft
  4. Stelling veranderd in de werkplaats
  5. Zwarte grond afgevoerd
  6. Looppaden weer opnieuw geschilderd.
  7. Tuin rondom is weer netjes gemaakt.

Wij kunnen terug kijken op een zeer geslaagde NL Doet 2016.

 

Bestrating aangelegd t.b.v. regentonnen
Regentonnen netjes bij elkaar.
Voorgevel rood geverfd. Bult zwarte grond afgevoerd.
Hoe gaan we dat doen??
looppaden weer netjes rood.

Droom van brandweermuseum in vervulling

Links: Heiko Lesterhuis Rechts: Marc Bakker Op de achtergrond de Bellenwagen

Bij de brandweer van Hoogezand heeft in de jaren 50 een Austin K2 bellenwagen
dienst gedaan. (als bijnaam bellenwagen. De bijnaam bellenwagen komt omdat er op het dak een grote koperen bel zit.) De Austin bellenwagen werd gebruikt om personeel op plaats
van bestemming te krijgen, maar ook om een motorspuit mee te kunnen nemen.
De motorspuit die achter de bellenwagen mee werd genomen is ook in het bezit
van de HBVV, en deze staat al in het museum te Sappemeer.
Zaterdag 23 januari j.l. haalden de leden van HBVV, de Austin Bellenwagen
weer terug naar Hoogezand - Sappemeer.
De leden van de HBVV vertrokken rond 8:30 vanaf het Brandweermuseum te
Sappemeer naar Scheemda, waar de bellenwagen al die jaren heeft gestaan.
Het voertuig stond al 35 jaar in een zee container, wat natuurlijk dood
zonde is. De HBVV denkt twee jaar nodig te hebben om de wagen te
restaureren. Maar wanneer de restauratie start is nog niet bekend.

RTV NOORD heeft opnames gemaakt toen we de Bellenwagen uit de container hebben gehaald. De film kan je zien onder menuknop filmpjes.

 

Deuren Bedford gespoten

Zaterdag 23 januari is Dennis met de deuren van de Bedford naar Boog autoschade geweest om ze te laten spuiten in de rode kleur.

De deuren zijn zondag middag in de Bedford gehangen en zo wordt de auto steeds meer compleet.