Magirus Deutz

Magirus Deutz

Magirus Deutz was een Duitse fabrikant van brandweermaterieel, vrachtauto's en bussen.

Sinds 1936 onderdeel van het concern Klöckner-Humboldt-Deutz (KHD) was het min of meer een directe afstammeling van het bedrijf opgericht door Nicolaus Otto.

Magirus is legendarisch geworden als fabrikant van allerhande brandweermaterieel, met name de autoladders zijn wereldwijd bekend. Later werden ook met luchtgekoelde Deutz Dieselmotoren uitgeruste vrachtwagens en bussen geproduceerd. Fameus zijn de rundhaubers en eckhaubers die men door het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde Deutz motor al van verre kon horen aankomen.

Magirus is in 1975 opgegaan in Iveco. De Deutz motorenfabriek ging als Deutz AG verder.

Magirus bestaat binnen het Iveco concern nog als fabrikant van brandweervoertuigen.

 

De Magirus Deutz was in 1968 besteld voor een brandweerkorps in Irak, maar door de oorlog met Iran is de Magirus er nooit gekomen.

De Magirus werd in die tijd geleverd door een garagebedrijf vlakbij de afvalverwerking bedrijf. Toen de VAM er achter kwam dat de Magirus niet naar Irak ging heeft  de VAM de brandweerauto gekocht voor op het bedrijven terrein.

De Magirus Deutz is uitgerust met een 200 PK 6 cilinder motor en is gebouwd op een 16 ton chassis van Magirus. De opbouw is ook gedaan door Magirus en heeft een lagedruk pomp van 1600 liter p/min. Een watertank van 2400 liter en een schuimtank van 200 liter.

Merk: Magirus Deutz Bouwjaar: 1964 Opbouw: Magirus Korps: Bedrijfsbrandweer VAM in WIjster
Merk: Magirus Deutz Bouwjaar: 1956 Opbouw: Magirus Korps: Bolsward